Font: El Punt Avui. Comarques Gironines 24-02-2012 Pàgina 25
El portaveu del PP a la cambra alta proposa que es revoqui l'ús de la llengua catalana en els debats de mocions, i el partit matisa després que no és “una prioritat”
“L'ús del català al Senat no és propi d'un país normal.” La sentència és de l'ara president del govern espanyol, Mariano Rajoy,
i la feia el 18 de gener de l'any passat. Era dimarts i el primer dia que el català, l'euskara i el gallec es podien fer servir per defensar una moció en un ple de la cambra alta espanyola, que fins aquell moment reservava les llengües cooficials per a la comissió general de les comunitats autònomes. Va ser la jornada en què es va poder veure la imatge dels senadors amb els polèmics traductors simultanis, que els populars van deplorar. Ho feien agafant-se als 12.000 euros del servei d'intèrprets.
Un any després, el PP torna a la càrrega. El seu portaveu al Senat, José Manuel Barreiro, va anunciar que els populars volen fer marxa enrere en la possibilitat de parlar en català en el ple, inclosa dins la reforma del reglament del Senat aprovada el juliol del 2010 gràcies a un acord de mínims que limitava l'ús d'aquestes llengües al debat de mocions, ja que, en cap cas, es podien fer servir per a les sessions de control. El PP ja s'hi va oposar llavors al·legant que no es podia convertir en “la cambra de la versió original”.
Aquella decisió “és equivocada no només pel seu cost, que també és una bona raó”, sentenciava ahir el portaveu dels populars a la cambra alta, José Manuel Barreiro, a Telemadrid. El PP, amb majoria absoluta al Senat, podria reformar una iniciativa que Barreiro va qualificar d'“hipòcrita”, atès que el PSOE va limitar la possibilitat de parlar en català, euskara i gallec al debat de les mocions per impedir “que Europa veiés el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, o els ministres espanyols amb auriculars”. Fonts del PP van matisar més tard que aquesta revisió no és “una prioritat” i que, en tot cas, la plantejarien en la ponència que haurà d'estudiar una nova reforma de la cambra alta.
Des de CiU, el seu portaveu al Senat, Jordi Vilajoana, celebrava la “rectificació” i alertava que l'ús del català a la cambra alta és “intocable”. La proposta del PP havia rebut una allau de crítiques. El portaveu de l'Entesa, José Montilla, va recordar que han passat trenta anys perquè el català es pugui fer servir en un ple. “Va significar un gran avenç que va costar molt d'aconseguir i per a nosaltres és una qüestió essencial des de fa molts anys”, defensava.
En la mateixa línia, el senador ecosocialista Joan Saura situava la proposta dels populars en el “franquisme sociològic”.
La que també s'hi va pronunciar va ser la Plataforma per la Llengua, que va alertar que la decisió suposaria “la consolidació d'un apartheid lingüístic únic a Europa”.